Procedura prin care se poate obtine indemnizatia de 35% pentru zilieri

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

OUG 132/2020 prevede la art. 4 ca pentru zilierii care își desfășoară activitatea în unul dintre domeniile prevăzute la art. 13 din Legea nr. 52/2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare, afectate de intreruperea sau restrângerea activității ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2:

  • pentru o perioadă de trei luni, la alegerea beneficiarului de lucrări, dar
  • nu mai târziu de 31 decembrie 2020,
  • se acordă de la bugetul de stat o sumă reprezentând 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă.

Suma se acordă de către beneficiarul de lucrări, din bugetul propriu, la momentul plății contravalorii muncii zilnice, și, ulterior, se decontează integral, la cererea acestuia, pentru persoanele pentru care a fost plătită, de la bugetul de stat alocat Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București.

Decontarea se efectuează în termen de cel mult 10 zile de la data depunerii cererii.
Cererea însoțită de listele cu zilierii beneficiari ai sumei se depun de către beneficiarii de lucrări, spre decontare și încasare, la agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București în a căror rază teritorială își desfășoară activitatea sau își au sediul social, lunar, pentru luna anterioară, până la data de 5 a fiecărei luni, în format electronic.
În situația în care cererea este depusă de către beneficiarul de lucrări la o dată ulterioară, suma aferentă lunii pentru care se solicită se decontează în luna următoare.
Suma astfel primita reprezintă venit de natură salarială pentru care se datorează impozit pe venit și contribuție de asigurări sociale pentru care există obligația plății potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Hotararea 719/2020 prevede urmatoarele aspecte procedurale:

  • Decontarea sumelor se realizează de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București, la cererea beneficiarului de lucrări.
  • Cererea și listele cu zilierii beneficiari ai sumei se depun în format electronic de către beneficiarii de lucrări, spre decontare și încasare, la agențiile pentru plăți și inspecție socială în a căror rază teritorială își desfășoară activitatea sau își au sediul social, în luna curentă, pentru luna anterioară.
  • Listele cu zilierii beneficiari ai sumei se verifică de către agențiile pentru plăți și inspecție socială în a căror rază teritorială își desfășoară activitatea sau își au sediul social, pe baza numelui și a codului numeric personal, cu sprijinul inspectoratelor teritoriale de muncă.
  • Decontarea sumei se face pe baza deciziei directorului executiv al agenției pentru plăți și inspecție socială, în termen de 10 zile de la depunerea cererii, numai pentru zilierii care se regăsesc în Registrul electronic de evidență a zilierilor.
  • Modelele cererii și listelor cu zilierii pentru solicitarea de către beneficiarii de lucrări a decontării sumei, precum și procedurile de colaborare între agențiile pentru plăți și inspecție socială și inspectoratele teritoriale de muncă se stabilesc prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale, la propunerea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, în termen de cel mult 10 zile de la intrarea în vigoare a hotărârii 719, și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Articole similare

Comentariul tau aici